Elektrisch varen

Is elektrisch varen iets voor mij?

Elektrisch varen is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. Niet zo gek, als je het ons vraagt. Het is stil, schoon en toekomstbestendig. Toch vragen veel mensen zich af of een elektrische boot wel bij ze past. Bijvoorbeeld omdat ze harder willen varen of langere afstanden willen afleggen. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van elektrisch varen, en vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een elektrische boot. Zo kun jij bepalen of elektrisch varen ook iets is voor jou.

Waarom elektrisch varen?

Elektrische boten zijn in vergelijking met boten met een verbrandingsmotor stiller, milieuvriendelijker en soepeler te besturen. Daarnaast is elektrisch varen op bepaalde plekken de enige optie, omdat boten met een verbrandingsmotor er verboden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor populaire vaargebieden als Giethoorn, de Weerribben, en binnenkort ook voor de Amsterdamse grachten. Naar verwachting zal elektrisch varen verplicht worden op steeds meer plekken in Nederland. Met een elektrisch vaartuig ben je dus klaar voor de toekomst.

Een elektrische boot kopen? 

Zoals eerder beschreven, denken veel mensen dat je met een elektrische boot niet hard kunt varen of lange afstanden kunt afleggen. Het goede nieuws is dat dit ook mogelijk is met een elektrische sloep, zolang je accu groot genoeg is en je motor krachtig genoeg. Bedenk van tevoren hoe lang je wilt kunnen varen en hoe hard je wilt gaan. Voor elke wens hebben wij een geschikte elektrische boot. 

Voordelen van elektrisch varen

Zuinig varen

Door je manier van varen, kun je je vaartijd verlengen. Als je weinig remt en niet te hard optrekt, bespaar je energie en haal je meer uit je accu’s. En hoe harder je vaart, hoe meer stroom je verbruikt. Door slim te varen, kun je dus kilometers extra uit je batterij halen.

Hoe hard kan je varen?

Met een elektrische motor kun je even hard varen als met een verbrandingsmotor met een vergelijkbaar vermogen. Het vermogen is echter niet het enige dat de snelheid van een boot bepaalt. Ook de lengte van de boot en de vaareigenschappen spelen een rol. Daarnaast is er een verschil tussen de maximale snelheid en de kruissnelheid. De maximale snelheid kost veel energie om te bereiken en te behouden. De kruissnelheid ligt iets lager, maar is wel veel zuiniger. Hieronder een indicatie.  

Waterlijn boot

4 m

6 m

8 m

10 m

Rompsnelheid

9 km/u

11 km/u

12,5 km/u

14 km/u

Kruissnelheid

7 km/u

8 km/u

9 km/u

10 km/u

Hoe bepaal je het motorvermogen van je elektrische boot?

Het benodigde vermogen van een elektrische motor wordt bepaald door de lengte en het gewicht van de boot. Het maximale vermogen van de motor moet namelijk groot genoeg zijn om de boot op de gewenste snelheid te brengen. Met een te klein vermogen lukt dit niet. Een te groot vermogen is ook niet handig, omdat je dan meer energie verbruikt dan nodig. Je hoeft niet te kijken naar het vermogen van je oude verbrandingsmotor. Deze zijn vaak “te krachtig” aangeschaft. Dit heeft als voordeel dat ze minder herrie maken, maar dit speelt bij stille elektrische motoren uiteraard geen rol.

Vermogen elektrische motorVergelijkbaar vermogen verbrandingsmotor Lengte en grootte boot
2 – 4 kW5 – 8 PKTot 6 m. lengte of 2 ton waterverplaatsing
4 – 7,5 kW10 – 15 PKTot 8 m. lengte of 3 ton waterverplaatsing
10.0 kW20 PKTot 10 m. lengte of 7,5 ton waterverplaatsing
15.0 kW30 PKTot 12 m. lengte of 10 ton waterverplaatsing

Laden van de accu’s

De accu’s van elektrische sloepen kunnen bij ieder regulier stopcontact worden opgeladen. In de meeste havens en op steeds meer andere plekken zijn oplaadpunten beschikbaar. Als je een uitneembaar accupakket hebt, kun je de accu ook gewoon thuis opladen. Bij ingebouwde accu’s is thuis opladen helaas niet mogelijk. De laadtijd van accu’s is afhankelijk van de hoeveelheid accu’s in je boot. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je na een dag varen één nacht nodig hebt om de batterijen weer volledig op te laden. Je kunt deze tijd verkorten met snelladers die vaak beschikbaar zijn.

Hoe kies je de juiste elektrische aandrijving?

Er zijn verschillende soorten elektrische motoren voor sloepen beschikbaar. De belangrijkste soorten zijn buitenboordmotoren en binnenboordmotoren. Een binnenboordmotor is over het algemeen stiller en efficiënter, maar is lastiger te plaatsen. Een buitenboordmotor kun je daarentegen eenvoudig zelf op je sloep zetten en er weer afhalen. Wel vinden veel mensen een buitenboordmotor minder sierlijk. Naast genoemde soorten heb je pod motoren, die onder je boot worden geplaatst, en Saildrive motoren. Laatstgenoemde is een soort inbouwmotor waarvoor geen aparte schroefas nodig is. De beste aandrijving is afhankelijk van je eigen voorkeuren en het soort sloep dat je kiest.

Kunnen jullie helpen met het ombouwen van diesel naar elektrisch?

Een gewone sloep met verbrandingsmotor kan in veel gevallen ook omgebouwd worden tot elektrische sloep. Wij kunnen je hierbij helpen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Bekijk onze elektrische motoren

Veelgestelde vragen

Hoe lang en ver je kunt varen met een elektrische motor, hangt af van de grootte van je boot, de kracht van de motor, je accupakket en je vaargedrag. Met een groot accupakket kun je als je wilt de hele dag varen, ook met een krachtige motor. Bedenk wel dat de meeste tochtjes met een elektrische sloep niet langer duren dan drie tot vier uur. In die tijd kun je bijvoorbeeld makkelijk een rondje door de grachten of over de plassen varen. Pas als je grote afstanden gaat overbruggen, bijvoorbeeld op vakantie, ben je langer dan 7 uur bezig.

Voorbeelden gebruik elektrische boot

Duur

Afstand

2-3 uur

tot ongeveer 20 km afleggen

3-4 uur

tot ongeveer 40 km afleggen

7-8 uur

tot ongeveer 80 km afleggen

Met een elektrische motor kun je even hard varen als met een verbrandingsmotor met een vergelijkbaar vermogen. Het vermogen is echter niet het enige dat de snelheid van een boot bepaalt. Ook de lengte van de boot, de weerstand van het water en de vaareigenschappen spelen een rol.

  • Kleinere actieradius: boten met een elektrische motor hebben vaak een kleinere actieradius dan verbrandingsmotoren. Ook zijn er langs de vaarroutes (nog) minder oplaadpunten dan tank mogelijkheden, en duurt opladen langer dan even de tank volgooien. De actieradius van elektrische boten wordt echter steeds groter: met de huidige accupakketten kun je gemakkelijk een hele dag varen.
  • Hogere aanschafkosten: hoewel de gebruikskosten van een elektrische boot lager zijn, liggen de kosten voor de aanschaf (nu nog) wat hoger.
  • Minder kracht: elektrische motoren zijn over het algemeen minder krachtig dan verbrandingsmotoren. Ook missen sommige mensen het brullende geluid van een krachtige verbrandingsmotor. Elektrische motoren worden wel steeds krachtiger: er zijn nu al motoren met een vermogen dat gelijk staat aan 60PK brandstofmotor.

Proefvaart aanvragen voor Elektrisch varen

Aantal personen

Maximaal aantal personen volgens CE.

Max. snelheid

Geschatte maximale snelheid, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Schrijf een review